Hotelarstwo i gastronomia - wyzwania w pandemii. Dezynfekcja wody lampami UV
Obecna sytuacja epidemiologiczna wywołana rozprzestrzeniającym się wirusem COVID-19 zmusiła przedsiębiorców do stawienia czoła nowym wyzwaniom. Wiele wysiłku i determinacji wymaga prowadzenie swojego biznesu w całkowicie nowych warunkach: rządowych obostrzeniach nałożonych na właścicieli firm, zwłaszcza z branży hotelarskiej i gastronomicznej oraz podwyższonej potrzebie zadbania o zdrowie i bezpieczeństwo klientów.
Czy Ty także zastanawiasz się, jak zagwarantować odwiedzającym Twój lokal gastronomiczny lub hotel najwyższy komfort i jakość usług? Przygotuj się na ponowne otwarcie oferując obsługę klienta na najwyższym poziomie. Postaw na oczyszczanie wody i uzyskaj najlepsze parametry.
Sposoby uzdatniania wody
Uzdatnianie wody pitnej może ograniczać się do oczyszczania wody z kamienia, kiedy badanie wykazało jedynie podwyższony poziom wapnia i magnezu. W tym celu instaluje się zmiękczacz wody, który poradzi sobie z oczyszczaniem wody wodociągowej. Co jednak, jeśli w firmie posiadamy wodę z własnego ujęcia lub niezależnie od jej źródła, wymaga ona skutecznej dezynfekcji?
Przykładowo, bakterie z grupy coli są przyjęte w Polsce jako wskaźnik zanieczyszczenia wód pod względem sanitarnym i odnotowanie ich występowania w wodzie w lokalu gastronomicznym będzie skutkować koniecznością szybkiej mobilizacji i nagłego poszukiwania rozwiązania problemu, aby sprostać wymogom Sanepidu. Wirusy przenoszone drogą wodną (polio, rotawirus), są z kolei odporniejsze niż bakterie, na próby oczyszczania wody, ze względu na swoją budowę komórkową. W dobie panującej epidemii, spowodowanej nowym, dopiero badanym wirusem, ochrona sieci wodociągowej przed skażeniem jest sprawą priorytetową dla właścicieli lokali usługowych.
Skuteczność i działanie lampy bakteriobójczej
Czystą wodę bez ryzyka, że w jej składzie znajdziemy chorobotwórcze drobnoustroje zapewnią jedynie lampy UV do sterylizacji wody. Konkretny rodzaj lampy UV dobiera się w oparciu o godzinowy (szczytowy) przepływ wody. Przed zainstalowaną lampą bakteriobójczą montuje się filtr wstępny, do filtracji mechanicznej – odpowiada on za usuwanie zanieczyszczeń stałych dostających się do wody (piasku, rdzy, zawiesin). Lampy bakteriobójcze wykorzystujące promieniowanie UV do oczyszczania wody z bakterii i wirusów, zbudowane są z osłony i wymiennego promiennika, którego czas pracy to w zależności od modelu od 18 tys. do 36 tys. godzin, co przekłada się średnio na około rok pracy na jednym promienniku.
Jaką lampę UV wybrać?
Rozsądnym i opłacalnym rozwiązaniem jest inwestycja w lampy UV polskiej firmy TMA, uznanego producenta sterylizatorów do wody. Ze swojej strony oferujemy profesjonalne doradztwo i pomoc w doborze urządzenia pod sprecyzowane wymagania i potrzeby Twojej firmy. Co zyskujesz? Pewność, że system oczyszczania wody, został dopasowany do parametrów wody w Twoim przedsiębiorstwie, gwarantując czystą wodę pitną dla Twoich produktów i usług. Zakup lampy UV to także oszczędność wynikająca z jednorazowej inwestycji, zamiast cyklicznego wykonywania badań i stosowania półśrodków, np. chlorowania wody. Rozważenie zakupu sterylizatora UV do hotelu czy restauracji, jest krokiem w stronę podwyższonego standardu i bezpieczeństwa. Zwłaszcza teraz, w czasie wzmożonego dbania o zdrowie, które jest wartością nadrzędną jest dodatkowo świetnym działaniem wizerunkowym.
Zadbaj o stabilną sytuację swojej firmy i zwiększ zaufanie klientów - przekonaj ich, że warto odwiedzić właśnie Ciebie.